Att välja rätt LED lysrör

Just nu pågår en revolution inom belysningsmarknaden där led lysrör är på väg att ersätta traditionell belysning över hela världen. Att ta sig an uppgiften att jämföra led belysning under rådande marknadsklimat är betydligt svårare än vad många tror. Att hitta en produkt som inte bara presterar bra utan också uppfyller de EU-direktiv som i princip blivit en standard inom branschen är nästintill en omöjlig uppgift. Informationen som finns tillgänglig om enskilda produkter är vilseledande och ofta svår att bekräfta. Ett dyrare lysrör behöver inte alltid betyda bättre kvalitet men för att vara på den säkra sidan så bör man satsa på ett etablerad och känt varumärke. verkligheten och är vilseledande

Värmeutveckling begränsar led lampans livslängd

Kylningen är ett av de mest avgörande faktorerna som har störst inverkan på led lampans totala livslängd. Värmen är led lampans största fiende och det är därför väldigt viktigt med en effektiv och välkonstruerad kylfläns som avleder värmen på ett optimalt sätt. Att led lamporna går sönder efter bara ett par tusen drifttimmar i över 97% av fallen uteslutande med värmen att göra.

Ljusstark lampa kan vara negativt

Ett välkänt fenomen när det gäller led lysrör och led lampor i allmänhet är att led cellerna drivs för hårt. En led lampa som avger maximal ljusstyrka skapar en hög värmeutveckling vilket har en stor inverkan på livslängden. Idag finns det tekniker som drar ner led cellernas totala effekt med 10% vilket gör att den utsatta livslängden kan garanteras.

Kostnadsbesparingar

Vi kommer att bistå med en mer exakt kalkyl från verkliga scenarion nästa månad. Tills dess bör man ha i åtanke att kostnadsbesparingar för led belysning oftast är större än vad man tror. Det många glömmer när de jämför kostnader och besparingar för de olika belysningsalternativen är installationskostnaden. Denna kostnad kan variera mellan alltifrån 5000:- till skyhöga 500.000:- vid större installationer. En led lampa och såvis även ett led lysrör har en längre livslängd än traditonella lampor vilken medför att led lysröret i detta fall inte behöver bytas ut på många år. Kostnaden för att byta ut ett traditionellt lysrör är mellan två till tre gånger större än ett led lysrör. För en mindre butik som har 100 st lysrör i lokalen kan detta resultera i en kostnadsbesparing som överstiger 30.000 kr under led lampans livslängd.

Slutsats

Som de flesta märker så är det inte ljustransmissionen som avgör lampans kvalitet. God kylningsförmåga och rätt driveffekt är uteslutande de viktigaste egenskaperna för att garantera led lampans livslängd. Även om det finns fler viktiga egenskaper att ta hänsyn till som Ra index, Lux tal och Ipklassning så bör driveffekt och kylning väga tyngst när man jämför kvaliteten mellan de tusentals olika led lysrör som finns ute på marknaden.